Az én otthonba is telepíthető napelem rendszer?

Honnan tudhatom, hogy az én házamra is lehet napelemet szerelni? Milyen tető a legalkalmasabb? Milyen felméréseket kell végezni a kivitelezés előtt? Mekkora tetőre van szükségem? Autóbeálló tetejére is felszereltethetem a napelem rendszert?

Az én otthonba is telepíthető napelem rendszer?

Kérje ingyenes felmérésünket!

Nincs két egyforma ház, így bizony megvan a lehetősége annak, hogy néhányra nem is lehet napelem rendszert telepíteni.

Rengeteg tényezőtől függ, hogy a napelemek kellő hatékonysággal tudnak-e működni, és ha ezek nem megfelelőek, akkor inkább nem is érdemes belevágni, hiszen nem fog megtérülni a befektetett pénz és energia. Az előzetes felmérés tehát kulcsfontosságú, és nem lehet annyival elintézni, hogy kimegy a kertbe, és alaposan szemügyre veszi a tetőjét.

Ehhez profi szakemberek pontos méréseire van szükség, akik sok éves tapasztalataikra hagyatkozva tudják, hogy a tetőn mit figyeljenek meg, és milyen gyenge pontokat keressenek.

Ingyenes napelem rendszer felmérés.

Ez a lépés nálunk teljesen ingyenes, hiszen nélküle el se indulhatnánk, sőt, még árajánlatot sem tudnánk összeállítani. Amíg nem látjuk, hogy az adott tetőn a napelemek a legjobb hatásfokon tudnak energiát termelni, addig nem is beszélünk semmilyen megállapodásról, vagy munkáról.

Viszont amilyen komoly ez a feladat, annyira gyorsan el is tudja végezni egy olyan tapasztalt, összeszokott csapat, mint a mi kollégáink, akik ezeket a felméréseket szokták intézni. Egyetlen napot elég egyeztetni erre a feladatra, és mindössze egy- másfél óra alatt meg is vizsgálnak mindent a legapróbb részletekig a házon.

Ingyenes napelem rendszer felmérés
Napelem tájolása

Napelem tájolása

Az első az égtáji viszonyok ellenőrzése, hiszen ez mutatja meg, mennyi napfény éri optimális esetben a felszerelt elemeket. Magyarországon a legideálisabb a délkelet és délnyugat közötti tájolás, hiszen így érheti a legtöbb napfény az elemeket az évszakok váltakozásait is figyelembe vége.

A napelem tájolásáról bővebben a Napelem tájolása cikkben írtunk.

Árnyékoló tényezők

Ezek mellett fel kell mérni, hogy valóban elég napfény éri-e majd a tetőn a napelemeket, és nem árnyékolja-e majd be őket semmi. Fontos, hogy mivel évtizedekig üzemelő rendszert tervezünk, nem elég csupán az épület jelenlegi környezetét figyelembe venni. A kémények, erkélyek, ablakok mellett az olyan változásokat is figyelembe kell vennünk, mint a környező fák növekedése, vagy a szomszédos épületen esetleg történő változások.

Tetőszerkezet

Szintén alapvető, hogy tisztában legyünk a tető tulajdonságaival, amire majd szerelünk. Biztosnak kell lennünk benne, hogy az egész rendszert el fogja bírni, valamint, hogy a tartószerkezeteket rá tudjuk erősíteni a felületre. 

Nem véletlenül használjuk piacvezető vállalatok termékeit, ugyanis a tartóelemeket gyártó német cég szinte minden tetőformára és fajtára kifejlesztett már megfelelő megoldásokat, de ettől még nekünk előre meg kell állapítani, hogy mire lesz szükségünk.

Általában a tető formája, alakja első pillantásra elárulja, hogy alkalmas egy napelem rendszer megtartására, valamint természetesen az is hamar kiderül, hogy elfér-e rajta az áramellátáshoz elég mennyiségű, egyenként különben 1,7 négyzetméteres területű napelem.

Tetőszerkezet
Napelem - Minőségi működés mindenek felett

Minőségi működés mindenek felett

Ahogy már említettük, előfordulhat, hogy a háztető egyszerűen nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ebben az esetben általában kiszámoljuk, hogy például a rossz tájolás mennyiben befolyásolná a termelést, és ha olyan eredményt kapunk, ami még éppen elfogadható, akkor azt javasoljuk, hogy érdemes kompromisszumot kötni, és kitartani a telepítés mellett.

Ha viszont a minőségi működés nem garantálható, a háztetőtől sajnos el kell tekinteni. De ez még nem feltétlenül jelent bajt, hiszen mindig vannak alternatív lehetőségek. Ha a családi ház nem is, egy melléképület, például egy garázs már lehet, hogy megfelelő a napelemek megtartására, amiket aztán egyszerű átkábelezéssel köthetünk össze otthonunkkal, szigorúan ügyelve persze az esztétikai szempontokra is.

Másik bevett módszer a földre telepítés, melyhez léteznek külön erre kifejlesztett rögzítés technikák. Ha a kertben van elég hely, és ott kellő napfény éri őket, akkor bátran állíthatjuk oda napelemeinket, a hatás ugyanolyan kifizetődő lesz. Ez a felmérés tehát, amelyben az inverter helyétől kezdve az utolsó kábel rögzítéséig mindent ellenőriznek és megterveznek a kollégáink, teljesen ingyenes, hiszen alapvetően szükség van rá.

Napelem, nem csak családi házra

Fontos még egyszer hangsúlyoznom azonban, hogy nem félünk nemet mondani. Cégünk üzletpolitikája a „vagy jót, vagy semmit” mondattal írható le a legjobban. Ha azt látjuk, hogy a telepítés minden költségével együtt nem térülne meg a napelemek működése során, mivel nem tudnának elég jó hatásfokon áramot termelni, akkor inkább lebeszéljük róla.

Egy rossz minőségű rendszer kiépítése nekünk is csak kárt okozna, ráadásul nem engedhetjük meg magunknak, hogy ügyfeleinknek ne a legjobbat adjuk.

Még egyszer összefoglalva tehát, a napelemek működését befolyásolja a tető dőlésszöge (körülbelül 25-45° az ideális, ettől eltérve ugyan minimális, de van különbség a napelemek hatékonyságában), a tető mérete (kell elég hely a napelemeknek), a ház tájolása (a legoptimálisabb a délkeleti - délnyugati), az árnyékoló tényezők (mint például fa, kémény, szomszéd ház stb.)

Napelem, nem csak családi házra

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a hazai legnagyobb szakmai szervezet, ami az akkreditált, szakképesítéssel rendelkező hiteles és tapasztalt szolár cégeket gyűjti össze. A Szövetséggel és célkitűzéseivel együttműködve és egyetértve dolgozunk azon, hogy minden napelem beüzemelése hosszú évtizedekig előre mutató befektetéssé váljon minden ügyfelünk számára. A Szövetség weboldala naponta frissülő tartalommal várja a napelem, napkollektor és általában véve a megújuló energiaforrások iránt érdeklődőket!

Nem kapta meg a válaszát?

Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!

Tudni szeretné, hogy milyen díjra kalkulálhat új napellenző megrendelése esetén? Segítséget szeretne a megfelelő termék kiválasztásához? Ha sürgős eset van, kérjük hívjon fel minket telefonon, hogy minnél gyorsabban tudjunk reagálni.