Félcellás napelem

Az úgynevezett félcellás napelem a megújuló energiaforrások hatékonyabb kiaknázásának legújabb képviselője. Az újdonság varázsa mellett azonban a legtöbben még elég keveset tudnak erről a fajta technológiáról. Nézzük meg, mi is a félcellás napelem.

Félcellás napelem

Félcellás napelem fogalma

A félcellás napelemnek már a neve is árulkodó abban a tekintetben, hogy mivel is állunk szemben. Azonban közel sem arról van szó, hogy „csak” egy fél napelem cellát kapunk a pénzünkért.

A félcellás napelemek esetében az eddig megszokott hagyományos napelemektől eltérően egy-egy napelem cella, két egyenlő részre osztódik. Lényegében ennek köszönhetően már önmagában javul a napelem teljesítménye. Azonban nem csak a cellák szintjén van eltérés, hanem maguk a modulok is egy felső és egy alsó részre vannak osztva, amivel azt érjük el, hogy egy napelemből gyakorlatilag két kisebbet hozunk létre.

Félcellás napelem működése

A félcellás napelem tehát cellán belül felosztásra kerülnek. Ez azt eredményezi, hogy egy napelem egység, mely ez esetben félegység, fele annyi energiát is képes termelni.

Bár az egységre vetített napenergia termelés kisebb, de emellett számolnunk kell néhány egyéb tényezővel is.

Először is a félcellás napelemek esetén az ellenállási veszteség jóval kisebb, mint a hagyományos cellás napelemek esetén. Egyes mérések szerint akár 75%-kal kisebb is lehet ez az érték félcellák esetében.

Ezen felül az sem elhanyagolható, hogy a termelésben résztvevő félcellák hőmérséklete is alacsonyabb, mint hagyományos társaiké. Ezzel amellett, hogy az élettartamuk is megnő, még az úgynevezett hot-spot jelenség is elkerülhető.

Félcellás napelem működése
Félcellás napelem előnyei

Végül az ellenállási veszteséget tovább csökkentheti az is, hogy a félcellás napelemek esetén a megtermelt áram útja rövidebb, mint a hagyományos nagy napelemes cellák esetén.

Végeredményként bár a félcellás napelemek esetén a megtermelt áram elméletileg kevesebb, viszont a jelentkező veszteség mértéke jelentősen kedvezőbb a felhasználók számára. Emiatt a hozam is növekszik végeredményként és a panelek élettartama is jobb, mint a hagyományos napelemek esetén.

Félcellás napelem előnyei

A félcellás napelemek előnyei tehát az alábbiak szerint foglalhatók össze:

Magasabb hozam, az alacsonyabb üzemi hőmérsékletnek köszönhetően.

Minél alacsonyabb egy napelem üzemi hőmérséklete, annál többet tud a panel termelni. Egy 35℃-os hagyományos napelemhez képest a félcellás panel hőmérséklete 2,5℃-kal alacsonyabb. Ennek köszönhetően a panel áramtermelő képessége 4,64%-kal nagyobb.

Kisebb hot spot kialakulási esély

A félcellákon áthaladó áram erőssége fele a hagyományos cellákénak, ami azt eredményezi, hogy ezeknek a celláknak a hőmérséklete 2,0-2,5°C-al alacsonyabb is. Ez gyakorlatilag megakadályozza, hogy a paneleken belül hot spotok alakuljanak ki.

Emellett amíg a hagyományos napelemek esetében a panelbe épített 3 db úgynevezett bypass dióda egyenként 2 sorba kötött cellasort véd, addig a félcellás napelemek esetében minden dióda egy-egy párhuzamosan kötött cellasort véd. Ez szintén megakadályozza a hot spotok kialakulásának lehetőségét.

Kevésbé érzékeny az árnyékolásra

Ennek oka, hogy a félcella kevésbé veszít hatékonyságából, ha az egyik félre árnyék vetül.

Félcellás napelem információk
Félcellás napelemek felhasználási területe

Félcellás napelemek felhasználási területe

A hagyományosnál tehát egy félcellás napelem hatékonyabb, hiszen majdnem 20%-os hatékonysággal üzemeltethetők. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez az új, hatékonyabb rendszer mindenki számára elérhető-e? A válasz szerencsére igen, vagyis lakossági és ipari felhasználása is egyaránt megvalósítható.

Bármilyen felhasználási területről is legyen szó, komoly érv a félcellás napelemek esetében, hogy az úgynevezett árnyékolási tényező a félcellás modulok esetében kevésbé jelent problémát, hiszen ezek a cellák képesek 50%-os teljesítményt produkálni akkor is, ha az egyik felüket árnyék takarja.

Ugyanez a hagyományos napelem modulokról nem mondható el, amik nagymértékben veszítenek hatékonyságukból akkor, ha egy részüket nem éri közvetlenül napfény.

Ez különösen fontos például ipari napelem parkoknál, de a háztartások esetében sem elhanyagolható tényező.

Összegezve, a félcellás napelemek tehát egy ígéretes, új technológiának tekinthetők a napelemes piacon. Előnyeiknek köszönhetően a jövőben komoly előrelépés várható terjedésükben Magyarországon is. Mi mindent megteszünk, keresse félcellás napelem rendszereinket a napelem rendszerek menüpontban!

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a hazai legnagyobb szakmai szervezet, ami az akkreditált, szakképesítéssel rendelkező hiteles és tapasztalt szolár cégeket gyűjti össze. A Szövetséggel és célkitűzéseivel együttműködve és egyetértve dolgozunk azon, hogy minden napelem beüzemelése hosszú évtizedekig előre mutató befektetéssé váljon minden ügyfelünk számára. A Szövetség weboldala naponta frissülő tartalommal várja a napelem, napkollektor és általában véve a megújuló energiaforrások iránt érdeklődőket!

Nem kapta meg a válaszát?

Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!

Tudni szeretné, hogy milyen díjra kalkulálhat új napellenző megrendelése esetén? Segítséget szeretne a megfelelő termék kiválasztásához? Ha sürgős eset van, kérjük hívjon fel minket telefonon, hogy minnél gyorsabban tudjunk reagálni.