Napelem rendszer állami támogatás

Szeretne többet tudni az állam által bejelentett 50%-os vissza nem térítendő állami támogatásról? Összeszedtük Önnek a legfontosabbakat, de telefonon is tudunk tájékoztatást adni. Keressen minket a +36 (25) 748 000 telefonszámon, segítünk a támogatásban.

Napelem rendszer állami támogatás

A családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán jelentette be a 2021. január 1-jén induló otthonfelújítási program részleteit, mely többszintű célrendszerrel rendelkezik.

A támogatási program elsődleges célja, hogy a gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeit és létbiztonságát javítsák, ugyanakkor az építőipari ágazat kifehérítése sem titkolt szándék.

A támogatás legfőbb alapfeltétele az, hogy a támogatást igénylő családok legalább egy gyermeket neveljenek vagy vállaljanak, így a 12 hetes kort betöltött magzat is már számba vehető, mint nevelt gyermek.

A támogatási program szerint gyermeknek minősül: 

  • 12 hetes vagy annál idősebb kort betöltött magzat
  • vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, aki a 25. életévét nem töltötte be és a szüleivel él
  • 25 életévét betöltött, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermek

Marad a szaldó elszámolás!

Nem lép hatályba a tervezett jogszabály, amely szerint július 1.-étől a szaldó elszámolást a bruttó elszámolás váltaná fel azoknál a családoknál, akik az otthonfelújítási támogatást felhasználva újonnan telepített lakossági napelemes rendszereket alkalmaztak. A kormány az utolsó pillanatban eltörtölte a határidőt, és lehetővé teszi a továbbra is szaldó elszámolást azoknál a háztartás méretű napelemes kiserőműveknél, amelyek a vissza nem térítendő támogatásokkal valósultak meg.

Fontos információ!

Az Otthonfelújítási programmal kapcsolatos további információkat a Tudástár menüpont Otthonfelújítási támogatás részében olvashatja el.

Az igénylés feltételei

A támogatást igénylőnek az alábbi feltételeknek kell még megfelelnie;

  • magyar állampolgársággal rendelkező személy jogosult a támogatásra
  • legalább egy év folyamatos (legfeljebb 30 napos megszakítással) társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen
  • nem lehet köztartozása, de a KHR lista nem kizáró tényező
  • büntetlen előélettel rendelkezik
  • a gyermek felügyeletére jogosult személy vagy annak nagykorú kirendelt gyámja

A társadalombiztosítási jogviszony

A társadalombiztosítási jogviszonyba beleszámít a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj mellett végzett munka, a diplomás GYED és a külföldi jogviszony is.

A támogatás kizárólag Magyarországon található lakáscélra használt ingatlanra igényelhető meg. 

Napelem rendszerek 2021 - állami támogatások

Mire jár a támogatás?

Az otthonfelújítási program keretein belül számos felújító, bővítő és korszerűsítő tevékenység támogatható, mely a benne élő család életkörülményeit javítja vagy biztonságosabbá, élhetőbbé teheti. A teljesség igénye nélkül támogatható konyha, fürdő-WC felújítás vagy kialakítás, fűtéskorszerűsítés vagy létesítés, napelemrendszer telepítés, közműbevezetés, garázs felújítás, galéria vagy belső lépcső kialakítása, szigetelés, szaniterek beépítése vagy cseréje, garázs felújítás, mozgáskorlátozott gyermek esetében akadálymentesítés, térburkolat lerakás vagy csere, alapozás megerősítése, kerítés építése.

Az igénylés és az elszámolás menete

Mivel a támogatás utófinanszírozott jellegű, így a családnak meg kell előlegeznie a felújítás összegét, melyet utólag fizet vissza a Magyar Államkincstár, ha az igénylő és a beruházás megfelel a támogatás szabályrendszerének. Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.

A felújítás 2021. januárjában kezdődhet meg legkorábban, az ekkortól gyűjtött számlák és megbízási szerződések számíthatók csak be a támogatásba. A felújítást 50%-ban jogosult a program támogatni, maximum 3 millió forint mértékben akkor, ha a beruházás anyagköltsége és kivitelezési munkadíja elérik az 50-50%-os arányt, ugyanis ennek a feltételnek teljesülnie kell. A felújításra fordított munkadíj 50%-a és az anyagköltség szintén 50%-a támogatható. Nem kötelező a teljes keretösszeget igénybe venni, kisebb felújításra is felhasználható, de érdemes számolni vele, hogy egy család egyszer veheti igénybe ezt az állami támogatást.

A felújítást követően 60 napon belül kell a Magyar Államkincstár felé benyújtani a dokumentumokat, mely elektronikus úton is intézhető. A beérkezést követően 30 napon belül az Államkincstár elbírálja a támogatási kérelmet, majd pozitív bírálat esetén 5 napon belül, azaz összesen beadástól számított 35 nap múlva fizeti ki a támogatás összegét. Fontos figyelembe venni, hogy a Kormányhivatalnokoknak ellenőrzési kötelezettsége van, melyet a kiutalástól számított fél éven belül el fognak végezni.

Hogyan történik a visszafizetés, ha a támogatást jogosulatlanul vette igénybe valaki?

Ha a Magyar Államkincstár vagy az ellenőrzést végző Kormányhivatalnok megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Napelem rendszerek 2021 - állami támogatások

Napelem rendszer 0 forint önerővel?

Amennyiben napelem rendszert telepítene, a támogatás erre is igényelhető, ráadásul a hiányzó önrész miatt sem kell aggódnia, hiszen cégünk segít Önnek egy kedvező feltételekkel igénybevehető finanszírozás elintézésében. A támogatás kiutalását követően Ön vég- vagy előtörlesztheti a felújításra felvett kölcsönt, így vagy lezárva azt a tartozást vagy nagyban csökkentve a kamatok mértékét.

Napelem finanszírozás

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a hazai legnagyobb szakmai szervezet, ami az akkreditált, szakképesítéssel rendelkező hiteles és tapasztalt szolár cégeket gyűjti össze. A Szövetséggel és célkitűzéseivel együttműködve és egyetértve dolgozunk azon, hogy minden napelem beüzemelése hosszú évtizedekig előre mutató befektetéssé váljon minden ügyfelünk számára. A Szövetség weboldala naponta frissülő tartalommal várja a napelem, napkollektor és általában véve a megújuló energiaforrások iránt érdeklődőket!

Nem kapta meg a válaszát?

Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!

Tudni szeretné, hogy milyen díjra kalkulálhat új napellenző megrendelése esetén? Segítséget szeretne a megfelelő termék kiválasztásához? Ha sürgős eset van, kérjük hívjon fel minket telefonon, hogy minnél gyorsabban tudjunk reagálni.