Napelemmel kapcsolatos kérdések

Remek hírünk van!

A napelemet telepítők számára az utolsó pillanatban hatalmas könnyítés érkezett a kormány részéről, továbbra is marad a szaldó elszámolás! Új elszámolási rendszer bevezetését tervezte ugyanis a kormány július első napjától. A tervek szerint a korábbi szaldó elszámolás helyett a bruttó elszámolás került volna bevezetésre. Ezt az intézkedést azonban június 30-án késő este törölték. A lényeg tehát az, hogy az új jogszabály értelmében azok a háztartás méretű napelemes kiserőművek, amelyek a vissza nem térítendő támogatásokkal valósultak meg, jogosultak maradtak a szaldó elszámolására.

A cégük megfelel-e a MÁK kritériumainak, mind a szerződésben mind árajánlatban (450.000 Ft bruttó kWp ár, szerződés stb.)?

Igen cégünk partner ebben, minden kritériumnak megfelelünk, amit a MÁK előírt.

Napelemes rendszerrel kapcsolatos módosítás

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.

Mi történik, ha az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve meghaladja a bruttó 450.000 Ft/kWp összeget?

Az elszámolandó számla nem tartalmazhat a fajlagos költségkorlát feletti összeget, a bruttó 450.000 Ft/kWp feletti összegről benyújtott számlák teljes egészében elutasításra kerülnek.

Mi az, amit tudnom kell a Rendelet 9. § (3) s) pontjában meghatározott nyilatkozattal kapcsolatban?

A Rendelet 9. § (3) s) pontja alapján a támogatás igénylése során csatolni kell a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét végző vállalkozó nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a 7. § (5a) bekezdésben foglaltak teljesülnek. Ezt az 5. számú melléklet kitöltésével teheti meg a vállalkozó, melyet a kérelemhez csatolni szükséges.
A rendelkezés végrehajthatósága érdekében a vállalkozónak büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia kell arról, hogy a számlán feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. A Rendelet alapján a napelemes rendszer telepítésére, vagy cseréjére esetén jogszerűen úgy vehető igénybe a támogatás, ha az anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Ez alapján, ha a Kormányhivatal a helyszíni ellenőrzése során megállapítja, hogy a telepített, vagy cserélt napelem kisebb kapacitású, mint az igénylő által a támogatás igénylése során megadott, úgy a Korm. rendelet 7. § (5a) bekezdésében meghatározott értékhatár feletti részre kifizetett támogatás visszafizetését kell elrendelni.

Mi az, amit tudnom kell a Rendelet 9. § (3) u) pontjában meghatározott szerződéssel és nyilatkozattal kapcsolatban?

A rendelet 9. § (3) u) pontja alapján a Rendelet 6. § i) pontja szerinti esetben a támogatás igényléséhez a 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződést, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozatát szükséges csatolni, amely tartalmazza, hogy az igénylővel kötött villamosenergia-vásárlási szerződése olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra (bruttó elszámolás). A bruttó elszámolást alkalmazó szerződés és a nyilatkozat célja a rendszerhasználati díjfizetés racionalizálása. A szerződésre nem szükséges sablont készíteni, az egyebekben is a felek (igénylő és villamosenergia-kereskedő) ügye, hogy milyen feltételek mellett szerződnek. A nyilatkozatra a 6. számú mellékletet javasoljuk alkalmazni.

Miért kell a szabványosítás?

2020. január 1-től a napelem rendszer készre jelentés feltétele a regisztrált szerelői nyilatkozat mellékelése is.
Magyarországon az áramszolgáltatók szigorúak a mérőhely szabványosságát tekintve, különösképpen amikor napelemes rendszert telepítünk. Az ad-vesz mérőórát csak abban az esetben üzemeli be az EON, ELMŰ és NKM amennyiben a MÉRŐHELY SZABVÁNYOS.

Mit kell tudnom az Otthonfelújítási támogatásról?

Az 50%-os Otthonfelújítási Támogatás kapcsolatban kérjük tanulmányozzák az alábbi oldalakat, melyek teljeskörű információval szolgálnak jogosultságot, megfelelési követelményt, határidőket, ellenőrzést illetve energia szolgáltatói szerződést illetően:Kérjük, hogy telefonos ügyfélszolgálatunkat, csak napelem rendszer tervezése és kivitelezése miatt keressék.

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a hazai legnagyobb szakmai szervezet, ami az akkreditált, szakképesítéssel rendelkező hiteles és tapasztalt szolár cégeket gyűjti össze. A Szövetséggel és célkitűzéseivel együttműködve és egyetértve dolgozunk azon, hogy minden napelem beüzemelése hosszú évtizedekig előre mutató befektetéssé váljon minden ügyfelünk számára. A Szövetség weboldala naponta frissülő tartalommal várja a napelem, napkollektor és általában véve a megújuló energiaforrások iránt érdeklődőket!

Nem kapta meg a válaszát?

Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!

Tudni szeretné, hogy milyen díjra kalkulálhat új napellenző megrendelése esetén? Segítséget szeretne a megfelelő termék kiválasztásához? Ha sürgős eset van, kérjük hívjon fel minket telefonon, hogy minnél gyorsabban tudjunk reagálni.