Mennyi ideig tart a felszerelés?

Mik a kivitelezés lépései? Nekem milyen feladataim vannak a telepítéssel kapcsolatban? Milyen engedélyekre van szükség? Milyen hosszú az ügyintézés?

Kellő tapasztalattal a hátam mögött három szóban is válaszolhatok arra a kérdésre, hogy mennyi idő, amíg munkába állíthatod a fotovoltaikus rendszeredet.

A legtöbben azt szeretnék, tudni, hogy a telepítés és az ügyintézés milyen gyakorlati lépésekből áll, és hogy ezek a szakaszok nagyjából mennyi időt vesznek igénybe. Hogy pontosan tudd, mire számíthatsz, összeállítottam neked naplószerűen, hogy általában hogyan szokott ez zajlani. Fontos, hogy ez csak egy vázlat, és rengeteg általánosításon alapszik. 

Minden munka eddig más volt valamiben, így a különböző munkafázisok között eltelt idő is folyton változik.

1-2. nap

Tegyük fel, hogy már ma úgy döntesz, napelem rendszerrel akarod biztosítani a házad áramellátását, és felkeresel minket. Ebben a szakaszban még az sem muszáj, hogy biztos legyél a dolgodban, elég lehet a puszta érdeklődés is. Látni fogod, hogy a következő napokban bőven hagyunk neked majd időt mindent átgondolni, hiszen tudjuk, hogy milyen komoly döntést kell meghoznod.

Tehát felkeltette a kíváncsiságodat a napelem témakör, és felkeresel minket e-mailben, telefonon, vagy ami még jobb, kitöltöd a weboldalunkon található egyszerűsített adatlapot, aminek segítségével mi néhány alapvető információt tudunk meg az energiafogyasztásoddal kapcsolatban, ami alapján elindulhatunk. Ezután felhívunk téged, és erre a kitöltött adatlapra támaszkodva felteszünk még pár kérdést, hogy válaszaiddal kiegészülve egy előzetes árkalkulációt készíthessünk. Ezt a durva becslésen alapuló ajánlatot külön elküldjük neked, hangsúlyozva, hogy ez csak egy elméleti szám, hiszen valós összeget csak a helyszíni felmérés után tudunk mondani.

3-4. nap

Az ajánlat elküldése után elég időt szoktunk hagyni az érdeklődőknek, hogy alaposan átgondolhassák döntésüket. Általában két napon belül újra jelentkezünk telefonon keresztül, és ha úgy érzed, megfelel, amit küldtünk neked, akkor már meg is beszélhetjük a helyszíni szemle időpontját.

8. nap

Sosem lehet tudni, hogy kinek melyik nap a legmegfelelőbb, ezért most mondjuk azt, hogy a következő hét elejéig várni kell. Pontosan ezen az előre megbeszélt napon és órában érkezünk meg majd hozzád, mindennel, ami a felméréshez szükséges lehet. Tapasztalt, gyakorlott csapattal dolgozunk, így a felmérés a legnagyobb alaposság mellett sem vesz igénybe többet másfél óránál. Ha mindent rendben találunk, és a számítások is jó eredményt mutatnak, akkor még ott helyben készítünk egy valódi árajánlatot, és ha ez szintén megfelel neked, akkor akár a helyszínen meg is állapodhatunk. Természetesen gyakran egyezünk meg az ügyfelekkel ilyenkor abban, hogy még néhány nap gondolkodási időt hagyva térünk csak vissza erre.

10. nap

Ha már elégszer ráaludtál az ajánlatunkra, és jelzed nekünk, hogy belevágnál, akkor hamarosan a tervező kollégánk felveszi veled a kapcsolatot, hogy a szükséges adatokat összegyűjtse. Ő lesz ugyanis az a személy, aki a tervek elkészítésével és engedélyeztetésével foglalkozik, így neked ezzel külön nem lesz gondod. Ugyanez vonatkozik emellett az ügyintézés többi elemére is, hiszen ezeket szintén mi intézzük. Ennek egyik oka, hogy az évek során már jól kiismertük magunkat a rendszerben, és elég jó kapcsolatot alakítottunk ki a szolgáltatókkal, így pontosan tudjuk, hogy melyik dokumentumot pontosan hova és kinek kell benyújtani.

Körülbelül 1 hónap

Sajnos ez az a pont, ahol ez a képzeletbeli napló kicsit megszakad, ugyanis az engedélyeztetés a szolgáltatónál egy bizonyos protokoll betartásával jár, mint a hivatali ügyeknél általában. A teljes ügyintézésre jellemző, hogy a munkánk leghosszabb részét teszi ki, de ezt megkerülni nem lehet, befolyással lenni erre a folyamatra sajnos nem tudunk. A szolgáltatónál az engedélyeztetési és csatlakozási dokumentáció elfogadási ideje akár 2x30 nap is lehet. Ha azonban az engedélyek megérkeznek, akkor a műszakis kolléga fog felkeresni téged, hogy egy újabb időpontot egyeztessen veled, ezúttal azonban már az összeszerelésre. Ez az időpont nagyban függ csapataink leterhelésétől és attól, hogy Te mikor érsz rá. A telefonáló kollégánk csapatunk azon tagja, aki az egész kivitelezést megszervezi, kezdve a csapatunk felkészítésével és tájékoztatásával, egészen az anyagbeszerzésig, hogy minden zökkenőmentesen haladjon majd a helyszínen.

Egyetlen nap

Mindössze ennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy felszereljük a napelemeket a házadra, és üzemkésszé tegyük. Meglepőnek hangozhat, de éppen ezért volt a hosszú felkészülés, és az alapos felmérés, hogy a kivitelezés során ne legyenek kérdések, és minden a lehető leggördülékenyebben menjen. A csapatunk az előre megbeszélt reggelen 8 óra tájban megérkezik, és délután, de legkésőbb sötétedés előtt be is fejezik a munkát. Persze fel vagyunk már készülve arra, hogy minden tetőn érhetnek váratlan helyzetek, vagy meglepetések, de a gondos tervezés garantálja, hogy elakadás nélkül történjen a telepítés. A napelemek, a tartószerkezettel biztosan rögzítve, az inverterrel, a kapcsolókkal és az utolsó kábelekkel együtt mind gond nélkül kerülnek majd a helyükre, a nap végére.

Még néhány hét

A fotovoltaikus rendszered tehát már üzemkész, de még nem üzemelhet. Ehhez véget kell érnie a hosszú ügyintézési folyamatnak, melynek során te szerződést kötsz a szolgáltatóval. Az elkészült háztartási kiserőműved segítségével ezentúl nem csak fogyasztani, de termelni is fogod az áramot, amihez külön dokumentációra van szükség, valamint egy kétirányú, azaz oda-vissza mérő villanyórára, ami alapján nyomon követhető lesz az energiaáramlás. Ennek a beszerelése, valamint a veled való szerződéskötés azonban a szolgáltató feladata, amiben mi nem tudunk részt venni, de minden kérdésedre szívesen válaszolunk, és el is mondjuk majd, pontosan mit kell csinálnod.

Elkészültünk

Ezzel gyakorlatilag a fotovoltaikus rendszer telepítésével és üzembe helyezésével elkészültünk, de a munkánk itt még nem ér véget. A cégünk által nyújtott szolgáltatáshoz alapvetően hozzátartozik a rendszeres ellenőrzés, a folyamatos monitoring, hogy az elkövetkezendő években is tökéletesen működjön minden.

A közöttünk lévő együttműködés azonban tovább folytatódik. Folyamatosan igényt tartunk tapasztalataidra és véleményeidre is, hiszen ezzel tudunk hosszú távon minőségi szolgáltatást nyújtani, és piacképesek maradni.

Még egyszer röviden összefoglalva tehát ennyi ideig tartanak az egyes munkafázisok: 1-1,5 óra a helyszíni felmérés, 1-2 hónap a döntéstől a kivitelezésig, 1 nap a kivitelezés maga, 1,5-2 hét áramszolgáltatói és a mérőóracsere.

Napelem rendszert szeretnél?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk.

Segítünk meghatározni céljaidat.

Mire akarod használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől akarsz megválni? Vagy többet is tervezel?

Elmondjuk, mire van lehetőséged.

Alkalmas a házad a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolás, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseidet mielőtt döntést hoznál.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésedre választ adunk.

Ha érzel még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhetsz tőlünk, hiszen azért jövünk el hozzád, hogy segítsünk.

Kérd ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Hagyd, hogy minden kétséget eloszlassunk benned!

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.

Sharp logo
SMA logo
Fronius logo
Solar Edge logo
Weidmuller logo